Verkkokauppa

Osta Omama-tuotteita kätevästi verkkokaupasta.

Ostoksille verkkokauppaan

Galleria

Tutustu tuotteiden kuoseihin galleriassa

Tutustu kuoseihin

 

 

Vinkit ja pesuohjeet

Katso ohjeita ja vinkkejä

Tutustu vinkkeihin

 

Imetys

Alkusanat
Ennen odotusaikaa ja lapsia en tainnut edes tietää, mikä on imetystukiäiti. Kuitenkin minusta sellainen tuli ja toimin vuosina 2004-2010 aktiivisesti myös Imetyksen Tuki ry:ssä. Luin esikoisen odotusaikana 2002 Gro Nylanderin kirjan Äidiksi ensi kertaa, josta sain ensi-innostuksen imetyksen maailmaan. Erityiset kiitokset kuuluvat ystävälleni Ruutille, Ritva Kuusistolle ja kaikille heille, joiden olen nähnyt julkisesti imettävän lastaan ja näin ollen tuoneet imetyksen näkyville. Myös kotkalaiset äitiysneuvolantädit Leena ja Pirkko ansainneet kiitoksen omalla imetysmyönteisyydellään. Tukea olen saanut myös lukuisilta muilta vapaaehtoisilta imetystukiäideiltä ja vertaistukea tarvitaan aina. Vaikka Kotkassa ei imetystukiryhmää tällä hetkellä ole, autan edelleen tukiäitinä. Minulla on kolme lasta ja kolme erilaista imetystä, jokaisesta jotakin oppineena.

”Sillä jokainen, joka apua saa, sitä joskus tajuu myös antaa.”

Toivottavasti tästä artikkelista on sinulle apua, annan sen ilolla käyttöösi. Tätä saa tulostaa ja jakaa, kunhan mainitset lähteen.

Imetys

Imettäminen on tapa elää lapsen kanssa. Muissa kulttuureissa nainen tarjoaa rintaa ilman ehtoja. Hän ei ole huolestunut siitä, milloin lapsi söi viimeksi tai tuntuvatko hänen rintansa täysiltä tai tyhjiltä. Hänen tärkein syynsä imettää ei ole maidon antaminen, hän imettää, jotta vauva olisi tyytyväinen ja voisi hyvin. Jos vauva itkee, hikkaa, satuttaa itsensä tai vierastaa, äiti tarjoaa hänelle rintaa. Samalla lapsi saa myös tarvitsemansa maidon. (Margaret Mead, antropologi)

Imetys mielletään usein pelkästään vauvan ruokkimiseksi. Toki se on sitäkin, mutta sen lisäksi paljon muuta. Se on kokonainen kulttuuri hoivata pientä lasta. Imiessään rintaa nälkäinen vauva tulee kylläiseksi, levoton rauhoittuu, väsynyt nukahtaa, heräilevä virkistyy, sairas saa lohtua ja vasta-aineita. Imetyshetki on lepohetki myös äidille. Silloin kannattaa tehdä olonsa mahdollisimman mukavaksi ja rentoutuneeksi. Etenkin ensimmäisinä kuukausina vauva saattaa viihtyä rinnalla välillä pitkään. Hyvä lukeminen, pikkupurtava ja juotava, elokuvat ja puhelin yms. auttavat imetystuoliin sidottua äitiä kestämään tämän tiiviin symbioosin paremmin.

Taitoa vai tekniikkaa?

Imetys on tekniikkalaji eli opittavissa oleva taito. Joillakin imetys sujuu alusta asti ilman ongelmia, mutta useimmilla se vaatii aluksi harjoitusta ja kärsivällisyyttä sekä äidiltä että vauvalta, välillä myös isältä.

Hyvään alkuun pääsee, kun jo raskausaikana tutustuu imetysaiheiseen kirjallisuuteen ja osallistuu imetystukiryhmään. Kun on tiedossa millaisia hankaluuksia saattaa tulla, ne on jo puoliksi voitettu. Sellaisia vaikeuksia ei olekaan, ettei niistä tavalla tai toisella selviytyisi.

Entä jos imetys ei onnistukaan toivotulla tavalla?
Kaikki tahot toki ovat yksimielisiä äidinmaidon erinomaisuudesta vauvan ravinnoksi. Tämän tietäen useimmat äidit haluaisivat imettää pienokaisiaan ainakin ensimmäiset kuukaudet, monet pidempään. Harmittavan usein kuulee imetyksen lopahtaneen vanhentuneisiin ohjeisiin tai vääriin neuvoihin: imetystä 10 min/ rinta tai vauva on irrotettava rinnalta heti, kun hän ei niele enää tai että iltakitisijälle on annettava korviketta, jotta nukkuu pidempään jne. Kun imetys loppuu ennen aikojaan ja ympäristön viestikin on ”anna sille korviketta, kun se on ihan yhtä hyvää kuin rintamaito” tai ”ei meidän suvussa kellään ole maito riittänyt”, äiti kokee syyllisyyttä kykenemättömyydestään ruokkia jälkeläistään parhaalla mahdollisella ravinnolla. Usein äidille riittäisi henkinen tuki ja muutama neuvo, kuinka selvitä vastaan tulleista imetyspulmista, joilla imetyksen jatkuvuuden voisi turvata. Monet imetyksen ongelmat ovatkin vauvan eri kehitysvaiheisiin liittyviä asioita. Oikealla imetystiedolla ja -tuella voidaan välttää myös äitien turha syyllistyminen.

Kuinka kauan imettää?

Suomessa imetyssuositus on täysimetystä 6 kk ikään ja osittaisimetystä n. vuoden ikään. WHO:n kansainvälinen suositus on täysimetystä 6kk ikään ja osittaisimetystä ainakin 2 ikävuoteen saakka ja sitä pidempään, jos äiti ja lapsi haluavat. Esimerkiksi Amerikassa, Kanadassa ja muissa Pohjoismaissa käytetään WHO:n suositusta. Tärkeää olisi, että imetys voisi jatkua niin kauan kuin äiti (ja miksei vauvakin) haluaa, oli se sitten 3 kk tai 3 vuotta. Jos äiti omasta tahdostaan haluaa imetyksen lopettaa, kannattaa hänen ensin ottaa selvää imetyksen eduista itselleen ja vauvalleen sekä imettämättömyyden riskit. Näin vältettäisiin turha syyllisyys, jos äiti jossain vaiheessa saisikin tietää jonkun sellaisen seikan, joka olisi saanut hänet jatkamaan imetystä. Joskus tarvitaan myös äidinmaidonkorviketta ja tällöin asiasta on turha tuntea syyllisyyttä. Jokainen äiti on lapselleen paras mahdollinen äiti, ruokkipa hän tämän äidinmaidolla tai korvikkeella. Imetyksen pituus ei ole hyvän äitiyden mitta, vaan jokainen imetys on ainutlaatuinen ja arvokas kestostaan huolimatta.

Imetyksen alkuvaiheet sairaalassa

Ensi-imetys mahdollisimman pian syntymän jälkeen, mieluiten jo synnytyssalissa. Vauvan annetaan itse omassa tahdissaan "ryömiä rinnalle" ja ottaa kunnon imuote.
- Vastasyntynyt kertoo imemishalukkuudestaan hamuilemalla: hän aukoo suutaan, lipoo kielellään, kääntää päätään sivulle etsien rintaa sekä vie käsiään suuhun. Hamuilevalle vauvalle kannattaa heti tarjota rintaa. Itku on jo myöhäinen merkki nälästä ja itkevää vauvaa on vaikeampi saada imemään.
- Sektioäiti voi saada vauvan ensi-imetykseen heräämöön tai heti osastolle tultua voi vauvan ottaa paljaalle iholle. Isän ihokontakti ennen ensi-imetys on myös tärkeää.
- Ensimmäisinä päivinä vauva saa rinnasta erittäin ravinteikasta ja vasta-ainepitoista ternimaitoa eli kolostrumia. Normaalikokoiselle ja täysiaikaiselle vauvalle kolostrum riittää ravinnoksi ennen kuin maito nousee. Lisämaitoa ei siis tule antaa ”varmuuden vuoksi”.

Joskus on oikeasti tarve antaa vastasyntyneelle lisämaitoa. Lääketieteelliset syyt lisämaidon antamisille:
- Diabeetikkoäitien lapset
- Raskauden kestoon nähden pieni- tai suurikokoiset vastasyntyneet
- Ennenaikaisesti syntyneet (alle 37 rv:a)
- Sairaat vastasyntyneet
- Jos vastasyntyneen paino tippuu yli 10% syntymäpainosta

Esimerkiksi diabeetikkoäitien vauvat tarvitsevat ensimmäisinä päivänä lisämaitoa, jotta varmistetaan ettei vauvan verensokeri pääse laskemaan. Vauvan pieni tai suuri koko ei siis automaattisesti tarkoita että lisämaitoa tarvitaan.

Lisämaito kannattaa antaa muuten kuin tuttipullosta, esim. hörppyyttämällä, ruiskulla, lusikalla, imetysapulaitteella tai tehohoidossa olevalle vauvalle nenämahaletkulla.

Tuttipullosta imetään eri tekniikalla kuin rinnasta. Siksi pullon käyttö saattaa häiritä imetystä ja vaikeuttaa oikean imuotteen opettelua.

Samasta syystä tutin käyttöä kannattaa välttää vähintään kaksi ensimmäistä viikkoa. Kaikki vauvat eivät tuttia edes tarvitse. Periaatteessa kaikki imu on tarkoitettu rinnoille tilaamaan lisää maitoa

Lisämaidon välttämiseksi, sekä tasaisen ja nopean maidonnousun edistämiseksi, kannattaa imettää tiheästi 8-12 kertaa vuorokaudessa. Jos vauva on unelias, voi herätellä rinnalle n. 2 tunnin välein. Uneliaalle vauvalle voi lypsää ”herätystippoja” kolostrumia. Lypsy kannattaa suorittaa käsin, etteivät arvokkaat tipat huku lypsykoneen letkuihin. Jo muutama millilitra lääkeruiskulla tai lusikalla tarjoiltuna pikku-unikeolle virkistää uneliasta vauvaa ja varmistaa ettei verensokeri pääse laskemaan. Unelias pienokainen kannattaa pitää mahdollisimman paljon ihokontaksissa, vaippasiltaan äidin iholla ja lämpöisen peiton alla.

Olennainen osa onnistuneessa imetyksessä on hyvä imuote. Sairaalan henkilökunnalta kannattaa rohkeasti pyytää apua vauvan rinnalle auttamisessa. Oikea asento on tärkeä, se edistää oikean imuotteen saamista.

Vauvaa kannattaa pitää vierihoidossa mahdollisimman paljon. Henkilökuntaa voi tarvittaessa pyytää huoneeseen auttamaan vauvanhoidossa, jos on väsynyt ja kipeä synnytyksen jälkeen esimerkiksi sektion ja pitkän synnytyksen takia.

Jotkut vauvat saattavat 1-3 päivän ikäisenä "asua" rinnalla. Tämä on ihan normaalia ja edistää nopeaa ja tasaista maidonnousua.

Maito nousee yleensä 2-5 päivän kuluttua synnytyksestä. Joillakin nousu tuntuu "melonisaationa", toisilla taas maito nousee tasaisemmin eikä varsinaista nousua edes huomaa.

Suurista ja turvonneista rinnoista imettäminen on hankalaa. Pahinta pingotusta voi helpottaa lypsämällä. Muuten lypsäminen ei ole tarpeellista, vauva hoitaa lypsypuolen ja maidontulo tasaantuu viikossa parissa vauvan tarpeiden mukaiseksi. Tiheä imettäminen auttaa, silloin rinnat eivät pääse pakkautumaan syöttöjen välillä.

Mistä tietää että vauva saa riittävästi rintamaitoa?

Jos epäilee vauvan saavan liian vähän maitoa, paras kotikonsti on seurata vaippojen määrää. Jos epäilys säilyy, kannattaa käydä neuvolassa punnitsemassa vauva.

- Kastelee 5-7 vaippaa päivittäin ja virtsa on vaaleaa ensipäivien jälkeen.
- Kakkavaippoja tulee yksiviikkoisesta eteenpäin päivittäin ja uloste on keltaista. Jos vauva kakkaa harvemmin, mutta paino nousee ja muut merkit kunnossa, ei pitäisi olla syytä huoleen. Reilun kuukauden iässä yleensä ulostamistahti harvenee.
- Iho on kimmoisa ja terveen näköinen
- Nielee rinnalla olleessaan
- Vauva on hyvinvoivan oloineN
- Vauva kasvaa (paino & pituus), syntymäpaino saavutettu kahden viikon ikään mennessä.

Vauvan kanssa kotona

Ensimmäiset kuusi viikkoa ovat kriittistä aikaa imetyksen kannalta. Ne kannattaa rauhoittaa imettämiselle. Sinä aikana imetys yleensä vakiintuu. Maitomäärä tasaantuu vastaamaan vauvan tarpeita: ylenmääräinen maitotulva rauhoittuu ja maitomäärä on noussut vastaamaan vauvan tarpeita. Monista alkuaikojen pikkuharmeista ja suuremmistakin ongelmista on selvitty.

Vauvat ovat erilaisia. Jotkut imaisevat mahansa täyteen kymmenessä minuutissa, toiset nautiskelevat jopa pari tuntia yhdellä syötöllä. Jos vauva vaikuttaa verkaiselta lupsuttelijalta, ei kannata uskoa neuvoihin jotka kehottavat antamaan korviketta viimeistään puolen tunnin imetyksen jälkeen. Joka tapauksessa 3-4 kk iässä verkkaiset lupsuttelijatkin lyhentävät imemistuokioitaan, koska muu maailma alkaa kiinnostaa eikä kerta kaikkiaan enää malta imeä kovin pitkää aikaa kerralla.

Miten pää kestää?

 • Asennoituminen: mitä todennäköisimmin kuulun siihen n. 97 % äideistä, joilla maito riittää (fysiologisesti). Nyt pitää vain saada asia toimimaan käytännössä!
 • Kestän tämän päivän, kestän 5 päivää, kestän 2 viikkoa... Sitten sujuu!
 • Sitten kun tämä sujuu, helpottaa ja on helpompaakin kuin pullon kanssa.
 • Asiat tärkeysjärjestykseen: tänään ei tarvitse siivota eikä ottaa vieraita vastaan.
 • Vauvani tulee selviämään ja imetys voi sujua, vaikka vauva olisi saanut lisämaitoa!
 • Tukiverkoston luominen: isä, imetysystävälliset tutut, mistä saan apua imetykseen tarvittaessa?
 • Mahdollisimman mukavat imetysasennot, joissa voi levätä tai nukkua.
 • Elämän järjestäminen mahdollisimman helpoksi:
  • ruokia etukäteen pakastimeen
  • isosisaruksille ohjelmaa
  • kantoliina tai vastaava.
  • imetyskori: liivinsuojia, vesipullo, naposteltavaa, lukemista, kaukosäädin, puhelin, sisaruksille mukavaa tekemistä

Mahdollisia pulmia imetystaipaleella

Imetys sattuu:
Ensimmäisinä viikkoina nännit voivat olla niin arat, että näkyy tähtiä vauvan tarttuessa kiinni ja alkaessa imemään. Jos imuote on kunnossa, kivun pitäisi tuntua vain ihan imetyksen alussa ja hävitä sitten. Mikäli koko imetyksen ajan sattuu voi syynä olla

-       huono imuote: pitäisi saada korjatuksi pikaisesti koska jatkossa saattaa aiheuttaa ongelmia, mm. tiehyttukoksia, maidon riittämättömyyttä, nännihaavoja (ks. hampurilaisote)

-       sammas eli hiivasienitulehdus, vauvan suussa tai nännissä. Sammakseen auttaa esim. sitruunamehu, vichy, puolukkamehu tai apteekin lääkkeet. Neuvolasta saa tarvittaessa apua sammaksen toteamiseksi ja tarkemmat hoito-ohjeet.

Rikkoutuneet/haavaiset rinnat:
Jos nännin iho on rikkoutunut, ei kannata antaa haavojen arpeutua ja repeytyä taas seuraavalla imetyskerralla auki. Pidä nänniä kosteana voitelemalla rintamaidolla ennen ja jälkeen imetyksen, ja vieläpä välillä muutenkin muistaessasi. Muita tapoja pitää nänniä kosteana ovat maidonkerääjän käyttäminen imetysten välilläkin (ilmakylpyjä kuitenkin välillä), kaalinlehti, sideharsotaitos kostutettuna keittosuolaliuoksella tai äidinmaidolla (joka toden totta toimii desinfiointiaineenakin). Nännin haavat siis parantuvat parhaiten, kun niiden ei anna arpeutua, ja kun antaa vielä välillä ilmakylpyjä, niin hyvä tulee! Suihkuta nänniä lämpimällä vedellä 2-4 krt vuorokaudessa (vesi puhdistaa haavaa).

Tiehyttukos tai rintatulehdus
Jos rinta ei syystä tai toisesta tyhjenny kunnolla, seurauksena voi olla kova ja aristava, joskus punoittava kohta rinnassa. Äidin olo muutenkin vähän puolikuntoinen, kuin flunssa olisi tulossa. Tiehyttukos voi lyhyessäkin ajassa muuttua rintatulehdukseksi.

Ryhdy heti ensioireiden tultua hoitamaan itseäsi: VIILEÄ (mahd. lämpö), LEPO ja IMETYS . Viileä laskee kudosturvotusta ja edesauttaa maidon virtaamisen normalisoitumista rinnoissa. Pyri imettämään mahdollisimman usein (miel. joka toinen tunti), lypsä tarvittaessa. Tärkeää olisi saada rinta ”tyhjäksi”. Lämpö auttaa herumisen aikaansaamiseen.

Selvitä tukoksen syy, jottei se uusiutuisi. Mahdollisia syitä: riittämätön imuote, stressi, kireät vaatteet/rintaliivit, epäsäännöllinen imettäminen, kiire..

Rintatulehdus
- voi kehittyä tiehyttukoksesta tai rinnanpäässä olevasta haavaumasta
- rinta on aristava, kuumottava, punottava, joskus tuntuu selvä möykky
- kipua imettäessä
- Toisinaan korkea kuume, kipeä olo, lihassärkyä tai päänsärkyä

Samat ohjeet kuin tiehyttukokseen: VIILEÄ (mahd. lämpö), LEPO ja IMETYS

Mikäli rintatulehduksen oireet eivät häviä 24 tunnissa, on syytä mennä kiireesti lääkäriin! Rintatulehdus vaatii antibioottikuurin ja sen lisäksi rinnan tiheän tyhjentämisen imettämällä ja mahdollisesti lypsämällä.

Suihkutissit
Maitoa tulee vuolaasti kuin koskesta. Vauva saattaa kakoa ja kuulostaa siltä, kuin meinaisi tukehtua. Suihkuaminen saattaa vähentyä ajan kuluessa, toisilla enemmin toisilla myöhemmin. Vuolaaseen maidontuloon auttaa esim. imettäminen samasta rinnasta useammalla syötöllä peräjälkeen. Odotusvuorossa olevaa rintaa voi lypsää juuri sen verran kun on pakko, ettei se pääse pakkautumaan ja vauva saa siitä kunnolla imuotteen. Rinnat mukautuvat melko nopeasti tällaiseen rytmiin ja vähitellen suihkuaminen vähenee.

Rintaraivari
Vauva saa siis raivokohtauksen rinnoilla. Syy voi johtua esim. suihkutissi-ilmiöstä tai hitaasta herumisesta. Usein syytä rintaraivareille ei edes löydy. Lähes jokaisella vauvalla on jossakin vaiheessa rintaraivareita ja menevät kyllä ohi.

Imemislakko
Vauva voi kerta kaikkiaan kieltäytyä imemästä. Hän on ehkä vähän pettynyt rintaan ja boikotoi sitä. Syy voi olla runsas heruminen, hidas heruminen, äidin kuukautisten alkaminen (jolloin maito saattaa olla tiukemmassa ja maku vähän erilainen) tai hampaitakin voi olla tulossa jne. Kärsivällisyydellä imemislakosta voi selvitä ja runsas ihokontakti on hyväksi. Vauvaa ei pidä pakottaa rinnalle, rintaa kannattaa kuitenkin tarjota useita kertoja. Imettämällä eri asennoista, vauvan ollessa puoliunessa, häiriötekijät poistaen.

Heruminen
ei ole varsinaisesti ongelma vaan asiaankuuluva ilmiö, mutta heruminen saattaa käynnistyä muulloinkin kuin vauvan imiessä. Esimerkiksi kaupassa, kun jonkun toisen vauva itkee tai liikuttavaa elokuvaa katsellessa.

Rintojen vuotaminen
imetysten välillä rinnoista tihkuu maitoa kastellen vaatteet. Liivinsuojat auttavat, sideharsorättikin käy liivinsuojasta, ainakin kotioloissa. Tämä helpottaa ajan myötä ja maitomäärän tasaantuessa.

Rinnat muuttuvat pinkeistä ja täydentuntuisista löysiksi nahkaläpysköiksi:
Ei hätää, maitomäärä on tasaantunut ja monet äidit kertovat rintojen muuttuvan ajokoirankorviksi viimeistään vauvan ollessa n. 3kk. Maito ei ole loppumassa, vaan heruminen saattaa vähän hidastua. Näihin aikoihin osuu yleensä tiheän imun kausi. Myös alkamassa olevat kuukautiset saattavat aiheuttaa sen että heruminen hidastuu. Tämä korjaantuu yleensä kuukautisten alettua.

Tiheän imun kausi
Vauva tihentää ja pidentää imemisaikaa, tuntuu jopa asuvan rinnalla. Tämä on tarkoituksen mukaista eli vauva tilaa lisää maitoa kasvaviin tarpeisiinsa. Myös helteillä vauva saattaa viihtyä tavallista enemmän rinnalla. Sallittakoon se hänelle.

Mitä hyötyä imettämisestä on?

Seuraavana on mainittu muutamia imetyksen hyötyjä. Niitä on paljon enemmänkin, lisää löydät halutessasi lähdetietojen kautta.                 

Vauvalle:
-
Äidinmaito sisältää immuniteettisuojaa tauteja vastaan ja auttaa lapsen immunologisen järjestelmän kehittymistä
- Imetetyillä lapsilla on vähemmän atooppista ihottuma.
- Vauvalla on pienempi todennäköisyys saada allerginen ihottuma
- Äidinmaito auttaa lapsen suoliston kehittymisessä
- Imetys alentaa riskiä sairastua mm. nuoruusiän nivelreumaan, Hodginin tautiin, paksusuolentulehdukseen, astmaan, välikorvantulehdukseen, nuoruusiän diabetekseen, kätkytkuolemaan
- Imetys suojaa vauvaa ripulilta, bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta vastaan ja Crohnin taudilta
- Imetetyillä vauvoilla on vähemmän nivustyriä ja virtsatieinfektioita
- Imetyillä vauvoilla on pienempi riski liikalihavuuteen
- Imetyillä tyttövauvoilla on pienempi riski sairastua aikuisiällä rintasyöpään
- Imetetyillä lapsilla esiintyy vähemmän allergiaa kuin korvikeruokituilla
- Imetys vahvistaa rokotusten tehokkuutta
- Imetettyjen lasten tarvitsee käydä harvemmin lääkärissä 
-
Imetettyjen lapsilla on pienempi todennäköisyys menehtyä kahden ensimmäisen elinvuoden aikana
- Imetetyillä lapsilla on parempi kognitiivinen-, puhe- ja sosiaalinen kehitys
- Imetetyt lapset ovat terveempiä

Äidille:
- Imetys auttaa synnytyksen jälkeen äidin kohdun palautumisessa
- Imetys vähentää äidin verenvuotoa
- Imetys auttaa äitiä laihtumaan synnytyksen jälkeen
- Imettäneillä naisilla on pienempi riski sairastua rintasyöpään
- Imettäneillä naisilla todetaan vähemmän kohtu-, kohdunlimakalvo- ja munasarjasyöpää
- Imetys vähentää osteoporoosiin sairastumisen riskiä niin imettäneillä äideillä kuin imetetyillä lapsillakin
- Imetys rauhoittaa äitiä
- Imetys suojaa äitiä anemiaa vastaan
- Imetys kuluttaa kaloreita

Lisäksi äidinmaito on aina oikean lämpöistä, oikeassa muodossa, tuoretta, ilman pilaantumisen vaaraa. Äidinmaito mukana siellä missä äiti ja vauvakin. Imetys on taloudellista, äidinmaito on ilmaista eikä siitä synny jätettä tai tiskiä.

Mistä apua imetykseen?

Imetykseen voit hakea vertaistukea ja apua imetystukiryhmästä, imetysammattilaisilta tai koulutetulta neuvolantädiltä. Joissakin sairaaloissa apua tarjoaa imetyspoliklinikka.

Lähteet:
The Ultimate Brestfeeding Book of Answers, Jack Newman MD & Teresa Pitman
The Breastfeeding Answer Book, 3rd Revised. La Leche League International
Marjaana Mieskolainen
Imetyksen 101 hyvää puolta - osa I. Imetysuutisia 2/2002, Vauvamyönteisyys ry
Imetyksen 101 hyvää puolta - osa II. Imetysuutisia 2/2003, Imetyksen tuki ry. http://www.imetys.fi