Verkkokauppa

Osta Omama-tuotteita kätevästi verkkokaupasta.

Ostoksille verkkokauppaan

Galleria

Tutustu tuotteiden kuoseihin galleriassa

Tutustu kuoseihin

 

 

Vinkit ja pesuohjeet

Katso ohjeita ja vinkkejä

Tutustu vinkkeihin

 

Sormiruokailu

Kiinnostuin sormiruokailusta vuonna 2004 ollessani Imetyksen tuki ry:n ryhmänvetäjäkurssilla, jossa yksi tehtävistäni oli suomentaa ja tehdä esitelmä kiinteiden aloittamisesta. Lähteeni oli Jack Newmanin kirja The Ultimate Breastfeeding Book of Answers. Tämä juttu perustuu samaan lähteeseen ja lisänä on kahden lapsen kautta tulleet kokemukset kiinteiden aloittamisesta sormiruokailun muodossa.

Mistä sormiruokailussa on kysymys?


Sormiruokailu on kiinteiden ruokien ottamista osaksi vauvan ruokavaliota maidon lisäksi. WHO suosittaa täysimetystä puolen vuoden ikään asti. Kiinteiden ruokien aloittamisessa tärkeää on, että ne aloitetaan kun vauva on valmis ja haluaa. Vauva alkaa kuitenkin jo noin neljän kuukauden iässä kiinnostua ruokailusta tapahtumana, hän seuraa ruuan kulkua lautaselta suuhun, kun muu perhe ruokailee. Joissankin tapauksissa vauva voi olla valmis kiinteille jo ennen 6 kuukauden ikää, joissakin tapauksissa valmius tulee 6 kk:n jälkeen. Täysaikaisella vastasyntyneellä rautavarastot riittävät puolen vuoden ikään asti, joten tämänkin puolesta vauvan raudan saanti tulisi turvata.

Sormiruokailussa vauva syö itse käsillään samaa ruokaa kuin muu perhe. Soseita ei tarvitse ostaa tai tehdä lainkaan eikä vauvaa tarvitse syöttää. Saat samalla itse syötyä ruokasi suhteellisen rauhassa, mikä toisinaan ei ole itsestäänselvyys lapsiperheessä. Sormiruokailevan vauvan perheeseen ei myöskään kerry lasipurkkeja ja näin ollen jätteen määrä vähenee. Sormiruokailu tulee myös taloudellisemmaksi kuin purkkiruoka. Aivan loistavaa siis kaikin puolin. Oletteko huomanneet, että ulkomailla ei kaupoissa ole lainkaan sellaista purkkiruokavalikoimaa kuin meillä Suomessa? Kyllähän ne vauvat sielläkin jotain syövät :)

Mistä tietää milloin vauvalla on herkkyyskausi ja milloin hän on valmis?


- Nykytiedon mukaan vauvan suolisto ja ruuansulatusjärjestelmä on valmis muulle ruualle valmis puolen vuoden iässä
- Vauva osaa istua kevyesti tuettuna tai ihan itse
- Vauvan käden ja silmän kordinaatio on kehittynyt niin, että vauva osaa tarttua kädellään kiinni ruokaan ja viedä sen suuhunsa
- Vauva osaa pureskella ikenillään vaikkei hampaita olisikaan vielä tullut
- Vauva on kiinnostunut muiden syömisestä ja yrittää napata ruokaa toisten lautaselta

Vauva oppii kiinteän ruuan syömisen, kun hän laittaa ruuan itse suuhun. Kiinteä ruoka pitää ohjata kielellä nieluun. Tämän taidon vauva oppii, kun hän on ensin oppinut pureskelemaan ruokaa. Alussa siis ruoka käy vauvan suussa eikä hän vielä niele sitä vaan se tipahtaa ulos. Kun vauva osaa käyttää syömiseen tarvittavien leuan, kielen ja poskien lihaksia, hän alkaa nielemään ruokaa. Vauvoilla on herkkä kakomisrefleksi ja se estää vauvaa tukehtumasta. Vauvaa ei kuitenkaan saa jättää koskaan yksin syömään, vaan olethan aina läsnä ja varmistat, ettei vauva nojaa taaksepäin syödessään vaan on suorassaistuma-asennossa.

Millä ruualla aloittaa sormiruokailu?


Mikäli vauva aloittaa kiinteät noin 6 kk:n iässä, ei ole väliä millä ruoka-aineella aloittaa ja eri ruoka-aineita voi antaa vauvan mielenkiinnon mukaan. Unohda "yksi ruoka-aine per viikko ja peruna ennen porkkanaa" -ohjeet. Mikäli perheessä on allergiataustaa, kiinteät kannattaa aloittaa hitaammin ja varovaisemmin.

Hyviä sormiruokia ovat:
Banaani, keitetty porkkana, peruna, munakoiso, bataatti, kesäkurpitsa, päärynä, omena, luumu, mango, persikka, kala ilman ruotoja, kana, kurkku, avocado, leipä, riisikakut, maissinaksut jne. Ihan perusruokaa siis!

Entäs puuro tai jugurtti? Jotkut vauvat sormiruokailevat myös puuron. Toiset vanhemmat täyttävät lusikan valmiiksi ja vauva ohjaa itse sen suuhunsa. Meillä iltapuuro oli ainut "suuhun lapioitava" ruoka, minkä meidän perheessä vanhemmat syöttivät. Jokainen löytää varmasti sen oman polkunsa sormiruokailun maailmassa.

Syömään opettelu on sotkuista. Vauva tutustuu ruokaan, oppii eri koostumuksia, värejä ja makuja. Annathan hänen tutustua rauhassa ja leikkiminen ruualla kuuluu asiaan, se on osa oppimista. Syödyn ruuan määrä vaihtelee, anna vauvan syödä sen verran kuin haluaa ja ihan itse. Ruokamäärät lisääntyvät ajan myötä.

Omaman pitkä ruokalappu, sen suunnittelin juuri sormiruokailijoita varten, se ylettää syöttötuolista pöydän päälle eikä ruoka tipu niin helposti vauvan syliin.

Mitä ruokia tulee välttää?


Suola, sokeri, hunaja, kypsentämätön kananmuna, pähkinät... Neuvolasta saat ajankohtaisen tiedon mitä ruokia alle vuoden ikäiselle ei tule antaa.